Testimonial Corina RADU-IORGUȘ
Proiectul ,, Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian” a reprezentat pentru mine oportunitatea de a împărtăși cunoștințe și experiențe cu specialiști din diverse domenii, contribuind la îmbunătățirea propriei evoluții profesionale.
Împreună cu arheologii și conservatorii, am participat la organizarea și implementarea expoziției tematice cu bunuri culturale mobile clasate. Prezentarea și promovarea cu ajutorul mijloacelor moderne a informațiilor furnizate prin intermediul expoziției a constituit o provocare, necesitând o pregătire suplimentară pentru folosirea echipamentelor puse la dispoziția vizitatorilor. Instructajul cu privire la modul de funcționare, precum și la utilizarea în siguranță a aparaturii folosite a fost susținut de către partenerii de proiect de la Universitatea ,, Ovidius” Constanța. Instruirea și, apoi, supravegherea utilizării mijloacelor tehnice de către vizitatori, precum și informațiile oferite cu privire la bunurile cu caracter cultural expuse au constituit un alt aspect în coordonarea expoziției tematice și a completat ghidajul expoziției permanente.
Atelierul de modelaj în lut a reprezentat activitatea cea mai îndrăgită de către copii. Instructiv și distractiv, atelierul de creație ,, Povestea lutului” a îmbinat cunoștințele furnizate în timpul ghidajului clasic cu deprinderile practice rezultate din ,, joaca cu lutul”. Participanții au avut posibilitatea să-și creeze propriul obiect din lut având drept sursă de inspirație piesele ceramice realizate acum mii de ani, aflate în colecția Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia. Prin aceste activități creative am avut posibilitatea de a îmbunătăți modalitățile de interacțiune cu publicul, primind feedback-uri pozitive și constructive din partea acestuia.
Atelierul de ceramică a continuat și după începerea anului școlar 2021-2022 când,clasele de elevi de la școlile din Mangalia care au încheiat parteneriate cu muzeul callatian, au participat la desfășurarea unor lecții tematice precum: ,, Ce este istoria?”, ,, Izvoarele istorice din colecția Muzeului de Arheologie Callatis” , ,, Polis-ul grecesc. Studiu de caz: Callatis”, contribuind la o mai bună cunoaștere a istoriei locale.
Acest proiect a fost un bun prilej de a interacționa cu publicul, mai ales cu tinerii, motiv pentru care le mulțumesc acestora, dar și colegilor mei și partenerilor de proiect din cadrul Universității ,,Ovidius” Constanța.
Muzeograf,
Corina RADU-IORGUȘ
Proiect CALL01-9

Leave a Reply