Direcţia Cultură şi Sport Mangalia finalizează proiectul „Un viitor pentru trecut-clasarea şi valorificarea patrimoniului epigrafic şi sculptural callatian”.

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) în parteneriat cu Direcţia Cultură şi Sport Mangalia organizează luni, 31 ianuarie 2022, de la ora 15:00, la Casa de cultură din Mangalia, conferinţa de finalizare a proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea şi valorificarea patrimoniului epigrafic şi sculptural callatian” (Cod unic proiect – CALL01-9), informează prof. univ. dr. Dorin-Mircea Popovici, coordonator partener.

Potrivit sursei citate, în general, proiectul a vizat îmbunătăţirea managementului cultural, obiectivele specifice urmărind: consolidarea sustenabilă a echipei muzeului, valorificarea patrimoniului cultural prin realizarea unor expoziţii inovative cu bunuri culturale clasate şi restaurate şi creşterea sustenabilă a numărului de vizitatori ai muzeului.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost dezvoltată expertiza profesioniştilor muzeului în domeniul clasării şi restaurării bunurilor de patrimoniu, prin clasarea unui număr de 201 bunuri culturale din colecţia muzeului callatian şi restaurarea a 26 de obiecte din colecţia numismatică.

„Expoziţia inovativă şi interactivă „Un viitor pentru trecut”, cu un puternic impact educaţional, a cărei tematică a vizat reconstituirea virtuală a unui templu antic din elemente arhitectonice şi sculpturale şi explorarea virtuală a 20 de exponate scanate 3D, a oferit publicului posibilitatea să interacţioneze, într-un mod neconvenţional, cu artefactele muzeale.

Astfel a fost creată o comunitate numeroasă de prieteni ai muzeului, iar organizarea atelierelor de creaţie a contribuit în mod direct la atragerea publicului, înregistrându-se peste 9.000 de vizitatori”, a precizat Dorin-Mircea Popovici.

Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea şi valorificarea patrimoniului epigrafic şi sculptural callatian”, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate” a fost implementat de Direcţia Cultură şi Sport Mangalia, serviciul Muzeul de Arheologie, în calitate de Promotor de proiect şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în calitate de Partener. Valoarea totală a proiectului este de 604.935,49 lei, echivalentul a 126.499,97 Euro, reprezentând 100% din costurile totale eligibile.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde Euro între 1994 şi 2014 şi 1,55 miliarde Euro pentru perioada de finanţare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai mult detalii sunt disponibile pe www.eeagrants şi www.ro-cultura.ro.

–-

Mulțumim echipei Programul RO-Cultura pentru tot sprijinul și susținerea pe care ni le-au oferit!

Mulțumim echipei Universității Ovidius din Constanța pentru un parteneriat cu rezultate impresionante!
EEA and Norway Grants
Granturi SEE & Norvegiene
#eeagrants #rocultura #Mangalia

Leave a Reply