Inscripții cu caracter funerar la Callatis
***
În cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea şi valorificarea patrimoniului epigrafic şi sculptural callatian”, colectivul Muzeului de Arheologie Callatis își propune înscrierea unor obiecte arheologice de mare importanță pentru istoria anticului Callatis în Patrimoniul Cultural Național. Printre acestea se regăsesc o serie de inscripții care prezintă un caracter funerar, exprimând regretele pentru despărțirea prematură de cei dragi.
Amintim în acest sens, o piatră de mormânt datată în secolele III-IV p. Chr., ridicată de părinții Heimerios și Mousikie pentru fiica lor de 14 ani, Euphronis, al cărei epitaf, chiar dacă are ca model o inscripție descoperită la Tomis (Constanța), exprimă sentimente autentice.
Alte inscripții sunt mult mai laconice, de exemplu o piatră funerară cu reprezentarea defunctei așezată pe un scaun și a fiicei sale, într-o atitudine ce sugerează tristețe, datată în sec. I a. Chr., are ca epitaf doar: „Cotitis Tearida, soția lui Dionysios”, sau piatra de mormânt din marmură care este decorată cu două personaje masculine, un cățel și prora unei bărci de pescuit. Semnificația ultimei scene este necunoscută, posibil este vorba de doi frați ce au pierit pe mare. În partea de jos a reliefului funerar, datat în sec. II a. Chr., este menționat numele defunctului: „Apollonios al lui Epistrate”. Este un document unic prin faptul că menționează numele lui Apollonios, probabil originar din Callatis și prezintă o imagine veridică a felului în care arăta un pescar în epoca elenistică.
Piesele au fost propuse pentru a fi clasate în categoriile juridice Tezaur și Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Leave a Reply