Friză de marmură cu zeități
Datare: sec. III-II a. Chr.
Locul descoperirii: Mangalia, anul 2004 – cercetare arheologică de salvare

***
Friza cu imagini de divinități, o descoperire cu caracter de unicat, a întregit patrimoniul sculptural callatian în anul 2004. Placa de marmură, în stare fragmentară, prezintă imaginea a patru zeități identificate ca fiind (de la stânga la dreapta): Athena, Afrodita, Hera şi Poseidon, personajele feminine din mijloc fiind angajate într-un dialog, fapt întărit și de o strângere de mână. Friza, foarte bine lucrată, a decorat o clădire impresionantă a epocii elenistice, probabil un templu.

Frizele cu imagini de divinităţi sunt cunoscute în epoca elenistica la Histria, Tomis şi Dyonisopolis. Stilul acestora diferă de cel al piesei callatiene prin natura compoziţiei, fiind mai puţin unitară. În ceea ce priveşte compoziţia frizei de la Callatis trebuie remarcată organicitatea şi integritatea ei.

Piesa este clasată în categoria juridică Tezaur în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța.
www.muzeucallatis.ro
Programul RO-Cultura
Granturile SEE si norvegiene
EEA and Norway Grants
#rocultura #mangalia #eeagrants

Leave a Reply