Capitel compozit cu protome de berbec
Datare: sec. V-VI p. Chr.
***
Astăzi, vă spunem povestea unui artefact deosebit din colecția muzeului nostru – capitelul compozit cu protome de berbec, databil în secolele V – VI p. Chr., descoperit în incinta Edificiului paleocreștin din Mangalia (anticul Callatis), în anul 1959.
Capitelul din marmură albă dură, de calitate superioară, constituie un produs de import, lucrat din marmură adusă din renumitele cariere de la Proconnes (ținuturile grecești meridionale). Artefactul aparține grupului de capiteluri teodosiene compozite, împodobite în zona inferioară cu opt frunze mari de acant dințat, dispuse vertical, la baza cărora se află un șir de frunze mărunte de acant așezate oblic, iar în zona superioară este decorat cu acvile devorându-și prada și cu câte un cap de berbec la fiecare din cele patru colțuri.
Tehnica sculpturală utilizată și realismul ce caracterizează figurinele animalelor permit trasarea originilor acestui tip decorativ în epoca elenistică microasiatică. Capitelul face parte dintr-o serie limitată, realizată în atelierele din Constantinopol care a circulat în spațiul pontic între mijlocul secolului al V-lea și începutul secolului al VI-lea p. Chr., fiind rezultatul tot mai strâns al contactului dintre Bizanț și lumea orientală, proces care a avut loc îndeosebi în timpul împăratului Anastasius (491-518) când curentul pro-oriental din arta capitalei de pe țărmul Bosforului a fost favorizat în mod special.
Capitelul, având un caracter de unicat și calități artistice deosebite, este propus pentru clasare în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Leave a Reply