Ne bucurăm să vă informăm despre progresul activităților din cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculpural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO- CULTURA, derulat de Direcția Cultură și Sport, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța.

Astăzi, vă spunem povestea unui artefact deosebit din colecția muzeului nostru – capitelul compozit cu protome de berbec, databil în secolele V – VI p.Chr., descoperit în incinta Edificiului paleocreștin din Mangalia (anticul Callatis), în anul 1959.

Capitelul din marmură albă dură, de calitate superioară, reprezintă un produs de import, lucrat din marmură adusă din renumitele cariere de la Proconnes (ținuturile grecești meridionale). Artefactul aparține grupului de capiteluri teodosiene compozite, împodobite în zona inferioară cu opt frunze mari de acant dințat, dispuse vertical, la baza cărora se află un șir de frunze mărunte de acant așezate oblic, iar în zona superioară este decorat cu acvile devorându-și prada și cu câte un cap de berbec la fiecare din cele patru colțuri.

Tehnica sculpturală utilizată și realismul ce caracterizează figurinele animalelor permit trasarea originilor acestui tip decorativ în epoca elenistică microasiatică. Capitelul face parte dintr-o serie limitată, realizată în atelierele din Constantinopol care a circulat în spațiul pontic între mijlocul secolului al V- lea și începutul secolului al VI-lea p.Chr., fiind rezultatul tot mai strâns al contactului dintre Bizanț și lumea orientală, proces care a avut loc îndeosebi în timpul împăratului Anastasius (491-518), când curentul pro-oriental din arta capitalei de pe țărmul Bosforului a fost favorizat în mod special.

Capitelul este propus pentru clasare în cadrul proiectului, alături de alte 200 de bunuri culturale mobile care fac parte din patrimoniul muzeului callatian, are caracter de unicat, calități artistice și îndeplinește toate criteriile de vechime, frecvență și stare de conservare pentru a fi inclus în categoriile TEZAUR sau FOND.

Pentru detalii despre acest proiect, despre finanțări ale proiectelor culturale sau alte proiecte finanțate vizitați www.eagrants.org, www.ro-cultura.ro, www.culturasport.ro.

Leave a Reply