Herakles, faimosul erou al grecilor, este considerat fondatorul legendar al cetății Callatis. Acesta este reprezentat pe monedele callatiene de argint, fiind considerat protectorul callatienilor. În secolul al III-lea a.Chr. este atestat la Callatis un templu dedicat lui Herakles, prima atestare a unui sanctuar al eroului în Dobrogea, un templu important pentru că aici erau depuse decretele ce onorau diverse personalități. Cultul lui Herakles se răspândește în Dobrogea începând cu secolul al IV-lea a.Chr., pornind de la Callatis, colonia doriană a Heracleii Pontice.

Statuia din calcar a eroului grec Herakles, descoperită la Callatis, se încadrează în tipul iconografic clasic, Hercules Romanus, conform căruia eroul este reprezentat în picioare, nud, văzut frontal, purtând două dintre atributele sale: blana leului nemeean pe brațul stâng și măciuca în mâna dreaptă. Statuia este realizată din calcar cenușiu și reprezintă o lucrare de serie, nefinisată, spatele și părțile laterale sunt doar degroșate. Capul lipseşte, find vizibilă doar zona de fixare a gâtului prin intermediul unui cep din lemn. Statuia a fost refolosită ulterior, probabil la zidurile unei clădiri, prilej cu care partea stângă a fost grav afectată, ca şi torsul acesteia. Cu toate acestea, statuia lui Herakles reprezintă o realizare importantă a artei provinciale romane, de natură să ilustreze dezvoltarea economică, tehnologică și spirituală a provinciei în timpul epocii romane. Din punct de vedere cronologic, statuia a fost datată în secolul al III-lea p. Chr.

Piesa sculpturală este propusă pentru clasare în categoria juridică Tezaur în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculpural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO- CULTURA, derulat de Direcția Cultură și Sport, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis”, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța.

Pentru detalii despre acest proiect, despre finanțări ale proiectelor culturale sau alte proiecte finanțate vizitați www.eagrants.org, www.ro-cultura.ro, www.culturasport.ro.

Bibliografie:
L. Radu, Herakles – fondatorul legendar al cetății Callatis, Pontica, 51, 2018, pp. 9 -18.

Leave a Reply